Article

IX. Egyetemi Sport-és Egészségnap

 

A Szegedi Tudományegyetem Hattyas sori Sportközpontjában 2012. szeptember 19-én került ismét megrendezésre, immár a kilencedik alkalommal az Egyetemi Sport-és Egészségnap az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és a Dél-alföldi Ifjúsági Életmód és Szabadidő Alapítvány közös rendezésében, melynek elsődleges célja a fiatal felnőtt korosztályt ösztönzése a szabadidő aktív és hasznos eltöltésére.

A programok 10 órától a sportversenyekkel: airsoft szituációs lövészet, paintball, kispályás labdarúgás, kosárlabda, kidobós és sportbemutatókkal kezdődtek: hastáncos lányokat, breaket és a CSISZ-ből ismert szegedi akrobatikus capoiera-t bemutató Pixel Team-et nézhették meg az érdeklődők. A „Civil Sarokban” a Dél-alföldi Ifjúsági Életmód és Szabadidő Alapítvány, az EHÖK SE, a Szegedi Rekreációs Sport Club, az Alapítvány a Társadalmunk Fenntartható Fejlődéséért, az Esélyek Háza, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány, a Dél-alföldi HEURégió Pont Egyesület, az Alapítvány az SZTE JGYPK Szabadidőközpont és Kávézóért, az Újszegedi Torna Club, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete és nemformális csoportként a Black Raven Airsoft Team mutatkozott be. A sportbemutatók közül kiemelt szerepet kapott az EHÖK SE – a szervezet a szakosztályaival egész napos bemutatókat tartott. A programot keretben foglalta a rögbis fiúk délelőtti bemutatója, valamint a nap zárásaként a szurkolólányok szórakoztatták (az elsősorban) fiúkból álló közönséget.

Az „Egészség Sarokban” a folyamatos vérnyomás, testzsír százalék, BMI méréseken és mellönvizsgálat oktatásán kívül egész nap folyt a vér – no nem a szó szoros értelemben, hanem bárki aki hajlandó volt egy csepp vérét feláldozni megmérethette vércukrát és koleszterinszintjét – a tavalyi év rekordja megdőlt: összesen 345-en voltak kíváncsiak a vércukor szintjükre és 412-en a koleszterin szintjükre, ami a tavalyi programhoz képest 12%-os részvételi arány emelkedést mutat. Szintén itt voltak megtalálhatóak a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének önkéntesei is, akik az érdeklődők általános egészségügyi tájékozottságát mérték fel a kvízeken keresztül. A résztvevők itt gyakorolhattak újraélesztést Ambu - babán valamint hasznos tanácsokat kaphattak általános elsősegélynyújtással kapcsolatban.

A tavalyi programhoz képest újdonság volt a „Pihenő Sarok” ahol mindenféle kreatív és készségfejlesztő logikai játékokkal lehetett játszani és az elmét trenírozni.

IX. Egyetemi Sport-és Egészségnap keretében került megrendezésre az egyetemen első alkalommal a Mr. University Alapítványi Ösztöndíj Program – egy egyedülálló civil kezdeményezés az SZTE hallgatói körében, melynek célja, hogy olyan fiúkat, férfiakat találjon egy vetélkedősorozat keretében, akik számára fontos a sport és az egészséges életmód és példát mutathatnak a hallgatótársaiknak.

A program döntőjét 12 órakor Dr. Galambos Gábor, SZTE JGYPK dékánja, a SZTE sportért felelős rektori megbízottja nyitotta meg, mint a programsorozat fővédnöke. A megnyitó után Csetreki Rita Renáta – az ösztöndíjprogramot alapító alapítvány elnöke és a programsorozat szervezője ismertette a verseny szabályait a döntőbe került hat egyetemi hallgatónak, akik egy hat állomásból álló vetélkedő alatt mérték össze fizikai és szellemi képességeiket: az programot íjászattal kezdtek, majd következett a patkódobás, és a Toldi próba. A szervezők nemcsak a fizikai teljesítményt tartották fontosnak: egy sporttal és egészséggel kapcsolatos kvízt is ki kellett tölteni a versenyzőknek, majd taktikai és csapatjátékos képességüket mutathatták meg a kapura rúgás, az airsoft szituációs lövészet valamit paintball játékokban.

Az egész napos program 16 órakor a sportnap versenyinek eredményhirdetésével ,valamint az ajándékcsomagok és a díjak átadásával zárult.

Külön szeretnénk kiemelni a Mr. University Alapítványi Ösztöndíj Program 2012/13. zárását, ahol a díjakat Dr. Balogh László az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet intézetvezetője adta át a döntőben megmérettetett hallgatóknak:

I. Helyezett Pozojevich Máté (SZTE JGYPK testnevelő edző)

II. Helyezett Kovács Norbert (SZTE JGYPK sportkommunikátor)

III. Helyezett: Maróti Kristóf (SZTE JGYPK testnevelő edző)

A program „dobogósai” a tárgyi nyereményeken, valamint elismeréseken kívül alapítványi ösztöndíjban részesülnek 2 tanulmányi féléven, azaz 10 hónapon keresztül a 2012/13-as tanulmányi évben (a programról bővebb információ: www.mruniversity.hu).

A program többi döntőse: Erdész Ákos (SZTE JGYPK testnevelő edző), Körmendi Bence (SZTE JGYPK testnevelő edző), Tóth Gergő (SZTE JGYPK rekreáció-egészségszervező) emlékplakettel, egy kis szobrocskával és sok-sok élménnyel tért haza.

Minden döntősnek köszönjük azt, hogy lelkesen végigküzdöttek magukat a feladatokon, mindenkinek gratulálunk.

Találkozunk jövőre újra, ugyanitt – hiszen akkor jubilálunk: 2013-ban került megrendezésre a X. Egyetemi Sport-és Egészségnap.